Hoever staat Johan van Oldenbarnevelt van ons af?

Hij leefde van 1547 tot.Over een paar weken, op 13 mei, is het vierhonderd jaar geleden dat hij hier een paar honderd meter verderop werd onthoofd. Vierhonderd jaar, dat is lang geleden. Maar in de kleine tentoonstelling in het Haags Historisch Museum, ook om de hoek, kun je zijn bril zien liggen, allebei de glazen zonder barst en goed gepoetst. Er liggen brieven van zijn hand, met de uitstekend leesbare ondertekening Johan van Oldenbarnevelt. Er ligt zijn stokske, in drievoud maar liefst, van het beroemde gedicht van Vondel.

Zo is het verleden ineens heel aanraakbaar en dan is die vierhonderd jaar dichtbij. En dan realiseer je je dat onze grootste staatsman, zoals onze huidige premier hem typeerde, door het beulszwaard aan zijn eind is gekomen.

Download en lees hier de volledige lezing.

“Politiek commentator van de Volkskrant Martin Sommer hield woensdagavond in het Haagse perscentrum Nieuwspoort de Johan van Oldenbarnevelt-lezing. Hierin toont hij aan hoe actueel zijn visie op het begrip vrijheid en tolerantie is. Op 13 mei is het 400 jaar geleden dat medegrondlegger van onze staat Van Oldenbarnevelt werd vermoord.”

Lees hier de integrale rede van Sommer (via Volkskrant.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *