Jan van Rijckevorsel heeft 35 jaar bij de VNG gewerkt en was binnen en ver buiten de VNG een autoriteit op het terrein van ruimtelijke ordening en grondzaken.  Helaas is  Jan in 2007 overleden, maar  we willen de JVO prijs postuum toekennen aan hem en aan zijn weduwe KAMILLA BYSTROVA, die hier vandaag aanwezig is.

Met onnavolgbare juridische precisie wist hij de mankementen van wetsvoorstellen bloot te leggen en heeft hij gemeenten menigmaal behoed voor problemen, die door anderen niet waren opgemerkt. Met veel creativiteit wist hij Kamerleden te overtuigen van zijn gelijk. Er waren Kamerleden die Jan belden om uitleg over de wetsvoorstellen die zij moesten behandelen. Hij heeft vaak amendementen geschreven die zijn aangenomen.

Alle adviseurs en juristen van de JVO stichting hebben derhalve unaniem besloten de JVO prijs 2012 toe te kennen aan  Jan van Rijckevorsel. Hij was bij onze stichting 6 jaar docent op onze seminars. Opvallend daarbij was zijn grote RO kennis en zijn interactief vermogen om kennis over te dragen op gemeente-ambtenaren.

Tijdens een etentje na zo’n seminar zei hij wel eens dat het echte degelijke juristenwerk te vergelijken was met mijnwerkers in de Kolenmijnen in Wallonië. Vandaar dat we een antiekzaak uit Dordrecht opdracht gegeven hebben een kolenkarretje te zoeken, dat die degelijkheid en  het zwoegen – zoals Jan bedoelde – uitstraalt. Graag wil ik dit karretje en de prijs overhandigen aan KAMILLA.  Applaus voor hem en voor haar.

Mr. E. Meijer
Directeur Johan van Oldenbarneveltstichting

5 maart 2012, Nieuwspoort, Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *