NIEUWSPOORT 50 JAAR:  JOHAN VAN OLDENBARNEVELTLEZING 2012 

“Rechtsstaat: slinger tussen vrijheid en veiligheid”
Wat hebben we sinds Johan van Oldenbarnevelt geleerd?

Van Oldenbarneveltlezing op maandag 5 maart om 16.00 uur:

  • Inleiding door Eric Meijer, directeur van de Johan van Oldenbarneveltstichting
  • Lezing door Max Pam, schrijver/ journalist
  • Na afloop korte gelegenheid tot discussie

Als moderator treedt journalist en presentator Max van Weezel op. De muzikale omlijsting wordt door studenten van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag verzorgd.

 

Bekijk de folder van de lezing – 5 maart JVO stichting

 

In 1586 werd Van Oldenbarnevelt landsadvocaat en raadpensionaris. De landsadvocaat was formeel gezien slechts een woordvoerder van de Staten van Holland, maar uiteindelijk bereikte hij dat alle besluiten en uitgaande stukken via hem gingen. Johan van Oldenbarnevelt heeft de basis voor de republiek gelegd: voortaan waren De Nederlanden niet meer van buitenlandse mogendheden afhankelijk. In zijn functies combineerde hij politiek en macht, wat hij op hoge leeftijd helaas met de dood heeft moeten bekopen.

In deze tijd is er echter sprake van een omgekeerde beweging. Nederland maakt deel uit van de EU, die op haar beurt meer dan ooit afhankelijk is van mondiale ontwikkelingen. Macht en politiek zijn tegenwoordig gescheiden: politieke leiders nemen beslissingen, maar hebben geen werkelijke macht. Ze zijn afhankelijk van de financiële markten, van investeerders.

De rechtsstaat definieert de slinger tussen vrijheid en veiligheid. Deze twee zijn, volgens Zygmunt Bauman, de belangrijkste waarden voor een fatsoenlijk bestaan. Het is echter extreem moeilijk om een goede balans tussen deze waarden te vinden. De situatie die we nu meemaken is er een van vrijheid zonder zekerheid. Zolang we politiek en macht niet met elkaar kunnen verenigen, verkeren we in moeilijkheden, vertoeven we in een tijd van polarisatie en dreigend extremisme en is de vrijheid van meningsuiting in het geding. Hoe beleven wij dit en hoe gaan we ermee om?

 

Datum: 5 maart
Locatie: Internationaal perscentrum Nieuwspoort, zaal nog onbekend
Tijd: inloop 15.45 uur, start 16.00 uur, borrel achteraf
Aanmelden is verplicht: oldenbarneveltlezing@gmail.com

Deze lezing wordt georganiseerd door de Johan van Oldenbarneveltstichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *